מאפייני הבנייה הקלה – על נקודת שיווי המשקל בין איכות למחיר
עולמנו משתנה תדיר, ובשנים האחרונות נפרץ סכר מסוים של זמן הבנייה הממוצע של בתים בשוק. החישוב מבוסס על מספר גורמים, ומתייחס כמובן לגודל המבנה מבחינת שטחו ומספר הקומות שבו, וכן מבחינת מורכבות הבנייה שלו.
נקודה זו של מורכבות הבנייה עברה מהפכה של ממש בשנים האחרונות, והפנים החדשות שלה הן ללא ספק יכולות הבנייה הקלה המשתפרות משנה לשנה, ותוך כדי כך גורמת לשיטות המסורתיות להחוויר אל מול היעילות המרשימה שהן מציגות
איכות, מהירות או מחיר? ולמה לא גם, גם וגם?
הבנייה הקלה מתבססת על טכניקה של ייצור מרוכז במפעל האם, הובלה של חלקים מוכנים מראש של הבית לאתר הבנייה, הרכבתם וחיבור לתשתיות. הליך זה מהווה אלטרנטיבה מהירה להליך הישן הכולל הגעה של משאית בטון ליציקת היסודות, ברזלנות הרצפה ושוב הגעתה ליציקה, ברזלנות קירות ושוב יציקה, ברזלנות תקרה ושוב יציקה ועוד מגוון שלבים שמאריכים את הבנייה ומייקרים אותה.
הבנייה הקלה מכניסה אלמנטים של אוטומציה לכל הליך הבנייה, ובדומה למעבר של מפעלי הרכב לעבוד בפס הייצור בהובלתו של הנרי פורד, ניתן לראות את היעילות מרקיעה שחקים גם במקרה של בנייה. חסכון הזמן מתורגם כמובן לחסכון בעלויות, הן בפן התכנוני והן בפן המעשי. מהנדסי בנייה קלה מנוסים מגיעים עם ידע רב ופרקטי לשטח, וכך דואגים לשמור על קצב העבודה הגבוה תוך תיאום בין כלל הגורמים. במישור העלויות, המקרה הברור ביותר לעין הוא העלויות הבלתי צפויות, שכן בבנייה קלה ההליך חוזר על עצמו שוב ושוב ורמת הצפיות בו גבוהה מאוד, וזאת לעומת מבנים רגילים שפועלים כל מקרה לגופו, ומזמינים קרקע פורייה לשלל תקלות שיגרמו להוצאה נוספת ובלתי צפויה של כסף.
ומה לגבי האיכות?
אנשים רבים נוטים לחשוב שאם זה טוב מדי כדי להיות אמיתי, זה כנראה לא אמיתי, ושאת החיסכון בעלויות הבנייה הם ישלמו בעתיד על תחזוקה. גישה מושכלת זו אכן נשענת על ניסיון החיים, ולצד זאת יש לסייג אותה ולהיזכר שפתרונות טכנולוגיים מתקדמים בהחלט יכולים לגרום לשיפור ניכר במגוון תחומים. אם נחזור בעניין זה למהפכה התעשייתית ששררה בתקופתו של הנרי פורד, נוכל להתבונן על השינוי בתפוקות שהראו הפועלים, מתפוקות של 1-20 מסמרים ביום לפועל, עלו התפוקות במפעלים עד ל-4,800 מסמרים לפועל ביום.
כידוע, הדבר לא השפיע על איכות הייצור, אלא רק הגביר את הכמות משמעותית וכך אפשר הוזלה בעלויות. עניין זה בהחלט ניתן להקבלה לעולם הבנייה הקלה, ועל איכותה ניתן ללמוד משביעות הרצון העצומה ששוררת בקרב הלקוחות שהתנסו בה.
אלמנט נוסף שמעיד על איכות הבנייה הקלה ועל יתרונותיה הרבים הוא יכולות הבידוד שלה, המתורגמות בתורן לחסכון בעלויות גם בשימוש עקב אפשרותן להביא לחסכון באנרגיה. מחקרים רבים מראים בצורה ברורה שבהשוואה בין בנייה קלה לבנייה מבוססת בלוקים היתרון שייך לבנייה הקלה, ובנוסף לכך, בנייה קלה מאפשרת הוספת שכבות בידוד לפי הצורך, וכך להתאים תוך כדי תנועה את המבנה לחום או הקור שיש באיזור לאחר תקופת מגורים קצרה. בחברת עופרים, הבתים נבנים מבטון יצוק מסוג פומיס, אגרגט המיובא מיוון, הידוע בסגולות הבידוד התרמי והאקוסטי שלו עקב צפיפותו הנמוכה וחללי האוויר המצויים בו.
סיכומו של דבר
השנים האחרונות מאופיינות בפריצות דרך טכנולוגיות וארגוניות רבות, והבנייה הקלה בהחלט עולה בקנה אחד עם מגמות אלה. לצד זאת, כדי להיות מסוגלים להנות מיתרונות הבנייה הקלה יש לעבוד עם גורמים מנוסים ומקצועיים, כאלה שהינם בעלי גב כלכלי אשר מספק וודאות לכך שיוכלו לעמוד בהתחייבותם, ולתת לכם להנות מעבודה רציפה שתוציא לפועל את היתרונות המגולמים במהירות הבנייה, בבחירת החומרים המתאימים לצרכים שלכם, בהתאמות העיצוביות שמדברות אליכם, ושיגרמו לכם להרגיש שזה הבית, המשרד, המחסן או למעשה כל מבנה שהוא – אבל שלכם.