top of page

בנייה קלה ואקולוגיה -
שני הפכים, או חצאים שמשלימים זה את זה?

העולם שלנו מלא באי וודאות, לכולנו ערכים שונים, אינטרסים, אמונות ומטרות שונות, ואלו באות לידי ביטוי באופן ההתנהגות שלנו, וקשורות בקשר ישיר להחלטות שאנחנו בוחרים לקבל. ואולם, יש מספר נקודות שמשותפות כמעט לכולנו – שאיפה לשכר גבוה יותר, חלומות על זוגיות, אושר ועוד. גם בעולם הערכים יש כמה נקודות אוניברסאליות שמשותפות כמעט לכולנו, ואנרגיה ירוקה וחשיבה אקולוגית בהחלט נמצאת בראשן של רבים מאתנו.

מדוע בנייה קלה נחשבת אקולוגית?

התשובה לשאלה מדוע בנייה קלה נחשבת אקולוגית מורכבת ממספר גורמים:

  • חומרי הבנייה הקלה ניתנים למחזור. הדבר תורם לצמצום פסולת הבנייה באופן משמעותי, וכן לטיפול אקולוגי בשאריות שכן נשארות. למעשה, מחזור וניצול מקסימלי של חומרי הגלם עומד בראש מעייניו של היצרן, וזאת מפני שניתן להמיס את העודפים ולהשתמש בהם בשנית. 

 

  • בידוד איכותי וחסכון אנרגטי בזמן השימוש במבנה: חומרי הייצור של החלקים המשמשים לבנייה קלה מורכבים מחומרים בעלי יכולת בידוד יוצאת מהכלל, ובכך מאפשרים חסכון אדיר במשאבים כמו חשמל וגז. החסכון כמובן מתורגם לצמצום בצריכה, וכיוצא בכך לחסכון בייצור ובפליטת גזים מזהמים לאטמוספרה.

 

  • קיצור זמן העבודה: לקיצור זמן העבודה יתרונות רבים שאינם כרוכים בתרומה אקולוגית גרידא, בין היתר הוא קשור בקשר ישיר לחסכון בעלויות הבנייה, וכמובן שתמיד נעדיף לקבל את הנכס שלנו מהר יותר כדי להתחיל את השימוש בו. לצד כל אלו, קיצור זמן הבנייה מאפשר חסכון אדיר בביצוע נסיעות של רכבים כבדים כגון: משאיות להובלה בטון וחומרי בנייה ורכבי הסעה לפועלי הבנייה. פחות נסיעות של רכבים אלו שהינם ידועים כמזהמים במיוחד עקב שימושם במנועי דיזל, מתרגם מיידית לחסכון בזיהום האוויר הנוצר בכבישים.

אני בעד אקולוגיה באופן כללי, אבל לא בטוח שאהיה מוכן לשלם על כך

ומה אם נגיד לכם שבמקרה הזה דווקא הבחירה הירוקה תוביל אתכם לצאת בזול? במקרים רבים יש התנגשות בין הרצוי למצוי, שמתחדדת במיוחד בבחירה בהליך ירוק יותר שמאופיינת בדרך כלל עלויות גבוהות. אך לא זה המקרה, אחד המאפיינים הבולטים של בנייה קלה הוא העלות הנמוכה שלה, והיכולת שלה לספק מוצר איכותי במחיר נמוך בהרבה מהאלטרנטיבות הקיימות בשוק.

כיצד ניתן להוריד עלויות מבלי לוותר על איכות?

"הסוד" הגדול טמון בשני משתנים. -עבודה יעילה ושיטתית. -השקעה בטכנולוגיה מתקדמת. הבנייה הקלה משלבת שני מרכיבים אלו ויוצרת תוך כדי כך סנכרון שמאפשר הורדת מחירים, תוך שמירה על סטנדרט גבוה של איכות, הן בחומרי הבנייה, והן בשיטות העבודה. ייצור המבנה מתחיל בשרטוטים, כאשר אדריכל מומחה לבנייה קלה פוגש את הלקוח ובהתאם לדרישותיו מכין את השרטוט לפיו יבנה המבנה.

בהמשך חלקי המבנה מיוצרים בעזרת מכונות מיוחדות בטכנולוגיה מתקדמת, ומותאמות ברמת הסנטימטר לתרשים. הדבר מזכיר הדפסה תלת מימד ביכולות הדיוק, אך משתמש בטכנולוגיה אחרת כדי להבטיח שגם מבנים בסדר גודל כזה יהיו יציבים ובנויים היטב. 


בהמשך מובלים החלקים לשטח, ולאחר בניית היסודות מחוברים זה לזה במהירות. בהמשך מחברים את מערכות החשמל והמים, להם נשמר מקום ייעודי מראש עוד בשלב הייצור, והכל בהתאם לדרישות הלקוח. אופן הייצור הדומה בין מבנה למבנה, הוא שמבטיח יעילות מרבית וייצור זול בהרבה בהשוואה לשיטות המסורתיות.

למה חשוב לשים לב בבנייה קלה?

ראשית, יש לשים לב לאתגרים בהם הבנייה הקלה אינה מצטיינת. חדר ממוגן למשל, אינו ניתן לבנייה בטכניקה זו, ולכן יש לקחת זאת בחשבון בעת התכנון כדי להימנע מעלויות נוספות תוך כדי תנועה. חברת עופרים מייצרת בתים מוכנים מבטון הכוללים את הממ"ד כך שהתקציב שלכם ידוע מראש ולא תצטרכו לערב בתהליך קבלן לביצוע הממ"ד בשטח.


שנית, יש לשים לב לעובדה שנכון להיום קיים מיעוט בקבלנים מנוסים בבנייה קלה, והדבר נכון לגבי אדריכלים והבנתם בתחום. עובדה זו מחייבת לבחור בגורם מהימן הן לייצור והן לבנייה, וכן בווידוא שיש סינרגיה בינהם לבין מתכנן הפרויקט.

bottom of page