top of page

הבדלים ויתרונות של בנייה קלה בהשוואה לבנייה קונבציונלית

רבים אינם יודעים אודות היתרונות של בניה קלה, המכונה גם בניה טרומית, לעומת שיטת הבניה המסורתית. במאמר זה נעמוד על ההבדלים העיקריים בין בניה קלה לרגילה ונסקור את היתרונות המוכחים של הבניה הקלה על פני המסורתית בתחומים שונים. נדון לפיכך בתחומים הרלוונטיים ביותר כמו תהליך הבנייה, התכנון, העלות, מהירות הבנייה, סיכוני מזג אוויר, בטיחות וקיימות אקולוגית.

ראשית, נעבור על ההגדרות המקובלות של שני סגנונות הבניה. ההבחנה העיקרית בין בניה קלה לעומת בניה מסורתית היא הדרך בה מורכבים חלקי הבניין.  בנייה מסורתית משתמשת בחלקי בניין כדי להרכיב ולבנות את הבניין בפעם אחת באתר הבניה. בכך באתר הבניה נוצרים מאפס היסודות, הקירות, הגגות וכו'.
בניה קלה כוללת תהליך שבו חלקי הבניין, המכונים לעיתים מודולים, נבנים לפני ההגעה לאתר הבניה כדי להבטיח את איכותם ובטיחותם. ניתן להשתמש במודולים ליצירת גמורים פנימיים וחיצוניים. לאחר מכן, החלקים מועברים לאתר הבניה, בו הם מעוגנים ליסודות הבניין ומורכבים לבסיס הקיים. בכך, אחד מההבדלים העיקריים בין מבנים הבנויים בבניה קלה לעומת אלו הנבנים באופן מסורתי הוא הבסיס עצמו. הבנייה המסורתית משתמשת בבסיס שנבנה במקום באמצעות חורים באדמה, בטון ורציפי עץ. לעומת זאת, בניה קלה משתמשת בחלקים מוכנים מראש המורמים על ידי מנוף על תשתית קבועה. לאחר מכן, הם מעוגנים באדמה, בדרך כלל באמצעות רצועות פלדה.
 
מבחינת העלויות הכוללות, ישנו יתרון עצום בבחירה בבניה קלה בשל היותה חסכונית יותר באופן ניכר. עלויות בניה רגילה יכולות להצטבר בגלל עניינים שונים כמו עלויות חלקי הבניה, זמן העבודה המתארך לעיתים, מחסור בכוח אדם, תנאי מזג האוויר ומשתנים לא ידועים אחרים. לפיכך, בניה קלה מקצצת בעלויות מתוך כך שמרבית מהייצור שלה נעשה בסביבת מפעל ותחת ביקורת, המצמצמת את הסבירות לנזקים בלתי צפויים העלולים לגרור עלויות בניה. 
 
בנוסף לכך, בניה קלה עשויה לזרז את זמן הבנייה באופן ניכר. מהירות העבודה הופכת את הבניה הקלה לאופציה מושכת במיוחד, בעיקר משום שזמן בניה קצר יותר פירושו עלויות עבודה מופחתות. הבניה המסורתית משתמשת בעובדי בניין שצריכים להבין בשטח כיצד להרכיב את חלקי הבניין תוך כדי תנועה. זה לוקח יותר זמן בהשוואה להבאת חלקים מוכנים מראש לאתר הבניה. לפיכך, בניה קלה מפחיתה את זמן הבנייה באופן משמעותי. המודולים ניתנים לחיבור מהיר ויעיל באתר עצמו, לאחר שרוב העבודה מטופלת מחוץ לאתר במפעל הבניה המפוקח. זמן הבניה הכולל לאחר בחירה בבניה קלה יכול להסתכם במספר חודשים בלבד.
 
כפי שכבר הוזכר, מזג האוויר ובעיות עונתיות אחרות גם הם מוסיפים ליתרונות הבניה הקלה על פני הבניה הקונבנציונאלית. בניה המסורתית מושלמת כולה בחוץ, באתר הבניה עצמו. המשמעות היא שהבניה המסורתית נתונה בפני סיכונים ועיכובים כמו מזג אוויר בעייתי, בין אם מבחינת חום, קור, או גשם, וכן גם מבחינת וונדליזם. בתנאים מסוימים, הבנייה המסורתית לא יכולה להתחדש עד שמזג האויר משתפר, מה שיכול לעכב את הפרויקט ולגרום לעלויות נוספות. מנגד, בניה קלה מונעת סיכונים חיצוניים על ידי השלמת תהליך הבנייה מחוץ לאתר בסביבה פנימית ומבוקרת תחת קורת גג.
 
יתרון משמעותי נוסף של הבניה הקלה נוגע לבידוד התרמי והאקוסטי של המבנים. שלד המבנה של חלקי הבניין מספקים בידוד החוסם רעשים מבחוץ וכן גם ווסת טבעי של טמפרטורה, המאפשר שמירה על קור בימי הקיץ ועל חום בחורף. יכולות הבידוד של הבניה הקלה מביאים לפיכך לחסכון בעלויות האנרגיה, שכן הן מצמצמות את הצורך לשימוש במזגן או בגופי חימום. גם מבחינת קיימות אקולוגית ושמירה על איכות הסביבה, בניה קלה ידועה כשיטת בניה עדיפה יותר מבחינה סביבתית בהשוואה לבנייה מסורתית. בניה קלה מפחיתה את טביעת הרגל הפחמנית של הבניין על ידי שימוש במודולים בני קיימא. מודולים אלו עושים שימוש טוב יותר בחומרי הייצור, הם חסכוניים יותר ואינם יוצרים בזבוז ופסולת רבה בהשוואה לבניה מסורתית.
 
כפי שידוע לכל מי שגר ליד אתר בניה שהפרויקט בו מתפרש על פני פרק זמן ארוך, בניה מסורתית מובילה לכמות גדולה של רעש ומפריעה לחיים סביבה ומייצרת פסולת רבה, הנחסכת בשיטת הבניה הקלה. הבניה הקלה של חברת עופרים נבדלת באיכותה ובמקצועיותה. עופרים היא מהחברות הוותיקות בתחום הבניה הקלה בארץ, ועובדה זו הקנתה לה ניסיון רב שנים והתמקצעות ייחודית בשוק הישראלי בבניה קלה. בכך, עופרים מתמחה באישורים הרלוונטיים הנחוצים על מנת להתחיל במלאכת הבניה, ותטפל גם בתחום הביורוקרטי המלווה בפרויקט הבניה בעזרת צוות המומחים העומד לראשותה.

bottom of page