top of page

דגשים ותקנות לבניית ממ"ד

תקנות פיקוד העורף שנכנסו לתוקף בשנת 1992 לאחר מלחמת המפרץ, מחייבות כל בנייה חדשה בין אם היא בבלוקים או בין אם היא בנייה קלה במרחב מוגן. תקנות אלו כוללות הנחיות כיצד לבנות את הממ"ד ומה צריך להיות בו. מה עובי הקירות והתקרה המינימלי? איזה אבזור חשמלי יש בממד? מה האבזור הבטיחותי במרחב מוגן? על כך ועוד במאמר הבא.

מתאר ומידות הממ"ד

  • תקנות פיקוד העורף קובעות כי הכניסה לממד חייבת להיות מתוך הבית.

  • רוחב הממד לא יהיה קטן מ-1.60 מ' וגובהו יהיה 2.5-2.8 מ' (אלא אם ניתן היתר מיוחד).

  • כמו כן, התקן קובע כי עובי הקירות המינימלי לממד הוא 30 ס"מ, עובי הרצפה המינימלי 20 ס"מ ועובי הגג המינימלי 30 ס"מ. במקרה שמדובר בבנייה קלה העובי המינמלי של הקירות ותקרת הממד יהיה 40 ס"מ. מספר הקירות החיצוניים המקסימליים הוא 2.

  • נקבע גם כי השטח הפנימי המינימלי של הממ"ד (ללא הקירות) הוא 9 מ"ר, אלא אם ניתן אישור מיוחד מהרשות המקומית. בכל מקרה השטח הפנימי לא יפחת מ-5 מ"ר. נקבע גם שבניית ממ"ד צריכה להיות מבטון מזויין שנוצק כמקשה אחת (זאת כדי למנוע סדקים בעתיד). 

  • הגבלה נוספת היא כי לממ"ד יהיו 3 קירות חיצוניים לכל היותר. אם הבית הקיים לא מאפשר תכנון של 3 קירות חיצוניים והקיר ה4 חיצוני כולו או חלקו (כלומר הקיר ה4 של הממ"ד לא נצמד כולו לבית הקיים), כל הקירות החיצוניים של הממ"ד יהיו בעובי 40 ס"מ.

  • המידות המינימליות לפתח אור של דלת הכניסה לממ"ד הן 70/200 ס"מ, והמידות המקסימליות הן 80/200 ס"מ. אנו בעופרים משתמשים בדלתות ברוחב 80 ס"מ על מנת שתהיה נגישות לנכים. על החלון להיות בשטח מקסימלי של 1.21 מ"ר.

  • יש לפתוח פתח מעבר מהבית לתוך הממ"ד או לתוך מבואה שתוביל לממ"ד. תקן פיקוד העורף לא מאפשר לבנות את הממ"ד בחצר באופן שבו הממ"ד אינו צמוד לבית, ולא מאפשר שהכניסה תהיה מהחצר. 
    במקרה שבו הממ"ד לא נצמד לבית או שהכניסה היא לא מתוך הבית, הממ"ד ייבנה לפי התקן של "ממד חיצוני" עם קירות ותקרה בעובי 40 ס"מ, מבואה בגודל 4 מ"ר ודלת הדף רסיסים (לעומת דלת הדף רגילה בממ"ד עם מבואה שנצמד לבית).

מה האבזור הבטיחותי הנדרש בבניית ממ"ד?

בכל ממד חייבים להיות מותקנים אביזרי בטיחות לפי תקן פיקוד העורף ומכון התקנים הישראלי: חלון הדף רסיסים, חלון אלומיניום אטום גזים, דלת פלדה, צינורות אוורור בגובה צירי לפחות 1.9 מ': 2 צינורות 4" וצינור 8'' שמשמש כהכנה למיזוג אוויר. ישנה אפשרות לצינור נוסף. 

כאשר מתקינים מזגן יש לוודא שבעל המקצוע עושה זאת לפי תקן ישראלי 994. התקנת המזגן תעשה אך ורק על קיר פנימי של הממד. הצנרת תעבור רק בקיר הפנימי ובסיום ההתקנה יש לאטום אותו באמצעות חומר אטימה בעל אישור תקף מפיקוד העורף, מה שנקרא בשפה המקצועית "התקן עומר" או "התקן ברק".

על חלון הממ"ד 

כאמור, לפי תקנות פיקוד העורף חלון הממ"ד מורכב משני סוגי חלונות שונים. חלון פנימי שהוא חלון מיגון אטום לגזים וחלון הדף רסיסים. החלון הפנימי נועד למגן אתכם מפני חדירה של גזים אל שטח הממ"ד. חלון הדף רסיסים מיוצר מברזל ונועד להגן מהדף של פגיעת טיל סמוך לממ"ד ומחדירה של רסיסיו אל שטח הממ"ד. חלון הדף רסיסים מותקן כבר בשלב המוקדם של בניית ממ"ד, בשלב יציקת הבטון. לעומת זאת, החלון הפנימי יותקן רק לאחר טיוח קירות הממ"ד. 

על דלת הממ"ד 

דלת הממ"ד נועדה ותוכננה להגן על מי שנמצא בתוך הממ"ד מפני הדף של פצצות ורסיסים. כמו כן, כדי למנוע כניסת גז לתוך שטח ממ"ד נייד, עליה להיות אטומה לחלוטין. יש לשמור על המסגרת והגומי מפני חלודה והתפוררות בהתאם. בנוסף, ישנו תו קו לדלת ממ"ד שעליה לעמוד בו. כשאתם באים להחליף דלת ממ"ד עליכם לוודא שהעבודה מתבצעת אך ורק ע"י גוף שאושר על ידי פיקוד העורף. כמובן שאין לבצע בדלת כל שינוי שהוא.

 

מה האבזור החשמלי הנדרש בבניית ממ"ד?

על הממ"ד לכלול את האבזור החשמלי והתקשורתי הבא:

  • לפחות 3 שקעי חשמל 230 וולט כל אחד.

  • נקודת חשמל לטלפון.

  • נקודת חשמל לטלוויזיה.

  • מנורת חירום 36 וואט לשעתיים.

מה התקנות לבניית ממ"ד אומרות על עבודות הגימור?

לפי התקנות ציפוי הקירות והתקרות צריך להתבצע ע"י טיח אקרילי ולא לעלות על 2 מ"מ, או לחילופין לפי מפרט שמאושר ע"י רשות מוסמכת אחרת. אין לבצע חיפוי עם אריחי חרסינה או קרמיקה לקירות. פרטנו כאן את התקנות והדרישות של פיקוד העורף לבניית ממ"ד החל מהמתאר, דרך האבזור הנדרש, ועד לעבודות הגימור. אם אתם רוצים לדעת יותר ולקבל מענה על שאלות נפוצות לחצו כאן, והיכנסו לאתר פיקוד העורף

אנחנו מזמינים אתכם להצטרף למאות לקוחות שכבר בנו איתנו את הממ"ד והמבנה יביל שלהם ולהנות משירות מקצועי, אדיב ויעיל. 

צרו קשר עוד היום ונשמח לעזור.

bottom of page